Praženie kávy je rozhodujúce pre jej konečnú chuť

spot_img

Praženie kávy je neoddeliteľnou súčasťou procesu výroby kávy. Pred pražením majú kávové zrná zelenú farbu a veľmi trávovú vôňu. V žiadnom prípade nepripomínajú vôňu kávy, ako ju poznáme. Z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité, aby sa káva upravovala. Vďaka tomu získajú kvalitné kávové zrná neuveriteľnú chuť a rozvinú sa ich dokonalé kávové tóny. V našej cukrárni sa káva musí vždy pripravovať opatrne. Dbáme na lahodnú chuť našej kávy a určite by som svojim zákazníkom nikdy neponúkol kávu, ktorá by nemala dokonalú chuť a rafinovanú vôňu.

Praženie kávy ku káve jednoducho patrí

Praženie kávy jednoducho patrí ku káve samotnej. Praženie dodá káve chuť, o akej sa vám na začiatku ani nesnívalo. Rôzne fázy praženia majú potom veľký vplyv na následnú chuť kávových zŕn. Okrem toho sa pri samotnom procese praženia farba kávových zŕn nezameniteľne mení z pôvodnej zelenej na krásnu hnedú. Surová zelená káva sa v samotnej pražiarni vystavuje veľmi suchému teplu, ktoré sa pohybuje medzi 180 a 230 stupňami Celzia. Okrem toho kávové zrná zostávajú vo vnútri približne osem až dvadsať minút za neustáleho miešania, počas ktorých prechádzajú rôznymi cyklami praženia. Zámerný pohyb vzduchu v samotnej pražiarni dodáva zrnám rôzne dymové arómy. Treba tiež spomenúť, že pri samotnom procese praženia sa nepoužívajú žiadne prísady.

Mal som tú česť vidieť proces praženia kávy naživo

Mal som tú česť vidieť praženie kávy na vlastné oči. Kamarát, ktorý vlastní pražiareň, mi ukázal, ako prebieha proces praženia kávy, a musím priznať, že to bol nezabudnuteľný zážitok. Ja osobne často pijem ristretto. Už dlho ju uprednostňujem pred kávou s mliekom a musím uznať, že ak pijete naozaj kvalitnú kávu, rozdiel je naozaj badateľný. Mojím veľkým snom je jedného dňa otvoriť si vlastnú pražiareň.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora